Tarihçemiz; 2005 yılında Organik sertifikalı olarak aldığımız zeytin fidanlarını 30 yıldan fazla işlenmediğini saptadığımız ortalama 450m rakımlı Balıkesir, Gömeç ilçesi, Ulubeyler köyü ile Kubaşlar köyü arasında bir bölgeye diktik. Ektiğimiz yıldan itibaren organik denetleme şirketi gözetiminde organik tarım yapmaktayız. Bunun anlamı şudur. Hiçbir şekilde kimyevi madde kullanmıyoruz.

Hasat için köyden gelen bayan işçiler ağaçların altlarına sergileri sererler ve zeytinleri elleri ile sıyırırlar. Bu zeytinler ısınmayı engellemek amaçlı bol delikli 25 kg lık sepetlere aktarılırlar. Gün sonunda toplanan sepetler önceden anlaştığımız yağhanede soğuk sıkım(26 C) yapılmak için götürülürler. Sıcak sıkıma nazaran soğuk sıkım da 1kg zeytinden elde edilen zeytinyağı daha az olmasına rağmen elde edilen yağın kalitesi daha iyidir. Nefaseti ve vitamin oranları daha yüksektir.

Erken Hasat Ekim-Kasim aylarinda tam olgunlaşmadan toplanarak yapılan yağa denir. Hasat yapılan yıldaki yağış zaman ve miktarlarına göre zeytinin erken hasat toplama zamanı değişir.

Zeytinyağı nasıl saklanmalı? Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14- 15 C'dir. Zeytinyağı her türlü kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle yabancı koku olmayan yerlerde ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Ayvalık bölgesinin zeytinyağlarının ortak özelliği olan düşük peroksit değeri nedeniyle uygun şartlarda saklanırsa 2-3 yıl sonra bile yağlarımızın özelliklerinden bir şey kaybetmediğini göreceksiniz.

Yağdaki asit oranı dendiğinde, anlaşılması gereken şey yağdaki serbest asit miktarıdır. Asit oranı %1 dendiğinde, yağın 100 gramında 1 gram oleik asit bulunduğu anlaşılır. Yağdaki asit oranı, yağın kalitesinde belirleyici bir faktördür. Nitekim, kaliteli zeytinyağında asidite çok düşük olur. Yağlarımız % 0,4 ile % 0,7 asit oranındadır. Bu durum 4 ile 7 dizem olarak da ifade edilir.

Sızma zeytinyağı: Bu zeytinyağı, en fazla %0,8 oleik asit içeriğine sahiptir. Natürel yağlar içerisinde en değerlisi ve en hafifi budur. Hafif meyvemsi bir tadı ve diğer olumlu özellikleri barındırır. Salatalarda ve sofrada çiğ tüketim için mükemmeldir.

Natürel birinci zeytinyağı: Bu zeytinyağı, %0,8 ile %2 arasında oleik asit içerir. Bunun dışında, sızma ile aynı özelliklere sahiptir.

Rafine zeytinyağı: Asit oranı %3,3'ün üzerinde olan yemeklik kategorisine uymayan ve kötü kokulu natürel yağlara lampant denir. (Bu yağlar, eski zamanlarda kandillerde ışık elde etmek amacıyla kullanılırmış). Lampant kategorisindeki zeytinyağları kimyasal yöntemlerle rafine edilerek, asit oranı sıfıra indirgenir ve içerdiği her türlü koku ve tad yok edilir. Özellikle kızartmalar için uygundur. Yemeklerde de kullanılabilir. Ancak, salatalarda veya sofrada doğrudan tüketim için tavsiye edilmez.

Riviera zeytinyağı: %60-85 rafine zeytinyağı ile %15-40 natürel zeytinyağının karıştırılması ile oluşturulan bir harmandır. Natürel zeytinyağının kendine has tadı ve kokusu ile rafine zeytinyağının hafifliği birleştirilerek tadı ve kokusu olan, natürele göre daha hafif bir yağ elde edilmiş olur. Asit oranı %1 veya %1,5 olabilir. Yemeklerde kullanıma uygundur. Ancak, tadı benzese bile besin değeri bakımından natürel yağlara kıyaslanamaz.

www.ruzgarlitepe.com e-mail: m.suha@superonline.com Tel: 0532 261 2583 ins: rüzgarlitepe8502